Bezienswaardigheden in Toscane

Er zijn in Toscane honderden verschillende bezienswaardigheden te vinden, het is dan ook lastig om een lijst samen te stellen met de mooiste, leukste, bekendste of verrassendste bezienswaardigheden van deze regio. We hebben geprobeerd om een zo breed mogelijke lijst met bezienswaardigheden samen te stellen. Op de lijst staan natuurlijk enkele van de bekendste bezienswaardigheden van regio zoals de Toren van Pisa, maar ook enkele minder bekende zoals het ‘Castello dei Conti Guidi’.
Natuurlijk ontbreken er veel meer bezienswaardigheden dan dat erop deze lijst staan. Toch zijn dit in onze ogen de bezienswaardigheden in Toscane die je niet gemist mag hebben.Toren van Pisa

De toren van Pisa hoort tot de bekendste gebouwen ter wereld. Zo goed als iedereen herkent de scheve toren direct bij het zien van een foto ervan. De toren is gebouwd in de twaalfde eeuw en begon niet lang daarna scheef te staan. Tegenwoordig heeft de toren een hellingspercentage van ongeveer 10%. In 1990 werd de toren gesloten voor het publiek, omdat de kans bestond dat hij zou omvallen. Na meer dan tien jaar van renovatie- en herstelwerkzaamheden is de scheefte van de toren iets aangepast waardoor het nu zeker is dat hij niet zal omvallen. Bijzonder om te weten is dat met de huidige technieken het vrij gemakkelijk is om de toren recht te zetten. De toeristen zouden dan echter wegblijven uit Pisa, dus is besloten om de scheve toren scheef te houden. De toren is geopend voor het publiek.

Om de toren te kunnen bezoeken moet je een kaartje kopen waarbij je een tijdslot krijgt wanneer je in de toren mag. Een bezoek begint met een verhaal over de geschiedenis en de renovatie van de toren waarna je de top mag bezoeken. De trap naar boven loopt erg vreemd, omdat de toren schuin staat. Je loopt met regelmaat tegen andere bezoekers op, omdat je balans verstoord wordt. Eenmaal op de top heb je een prachtig uitzicht over het ‘Piazza dei Miracoli’ en de rest van Pisa.

Piazza dei Miracoli

De scheve Toren van Pisa staat op het ‘Piazza dei Miracoli’ het beroemdste plein van Pisa. Op dit plein staan naast de toren van Pisa, de Kathedraal van Pisa, het ‘Baptiserium’ en het ‘Camposanto’. Aan het plein is tevens nog het ‘Museo Delle Sinopie’ te vinden, een bijzonder kunstmuseum dat verschillende stromingen door elkaar toont. Door al deze bezienswaardigheden behoort het ‘Piazza dei Miracoli’ tot de mooiste pleinen ter wereld.
De kathedraal van Pisa is gebouwd in de 11e eeuw en heeft in de 16e eeuw een grote renovatie ondergaan. Het gebouw staat bekend om zijn prachtige façade. In de kathedraal zijn enkele prachtige fresco’s en mozaïeken te vinden.

Het baptisterium is gebouwd in de twaalfde eeuw en is gewijd aan Johannes de Doper. De binnenzijde van de doopkapel is verrassend eenvoudig.
Het ‘Camposanto’ is een oude ommuurde begraafplaats. Totdat het gebouw in de Tweede Wereldoorlog bijna in zijn geheel werd verwoest was in het gebouw een indrukwekkende collectie fresco’s, Romeinse beelden en sarcofagen te vinden. Deze werden tijdens een bombardement bijna allemaal verwoest. Tegenwoordig is het gebouw in ere hersteld, maar kun je aan de fresco’s nog goed het oorlogsgeweld zien.
Het ‘Piazza dei Miracoli’ is één van de drukst bezochte en toeristischte plaatsen in Toscane. Het plein is het gehele jaar in zijn geheel gevuld met toeristen die met één van de bezienswaardigheden op de foto willen.
Om de verschillende bezienswaardigheden te kunnen bezoeken moet je een kaartje kopen. Je bent het goedkoopst uit met een passe-partout waarmee je in alle bezienswaardigheden en musea naar binnen kunt.

Castello dei Conti Guidi

In het dorpje Poppi staat het ‘Castello dei Conti Guidi’. Het kasteel is te vinden op het hoogste punt van het dorp. Het voormalige kasteel van de graven doet tegenwoordig dienst als bibliotheek en museum en kan tegen betaling bezocht worden. In het kasteel is een klein museum te vinden dat gewijd is aan de slag van Campaldino. Deze slag is één van de beroemdste slagen die in de geschiedenis van Toscane heeft plaatsgevonden. De slag vond plaats op 11 juni 1289. In het kasteel is een deel van het slagveld nagebouwd. Een van de bekendste deelnemers aan deze slag was Dante Alighieri. Op de eerste en tweede verdieping van het kasteel kun je verschillende oude kamers van het kasteel bezoeken die gedeeltelijk nog in de oude stijl zijn gebleven. Met name de kapel is erg interessant.
Het leukste onderdeel van het kasteel is echter de toren van het kasteel. Je moet wat trappen bedwingen, maar het uitzicht is echt fenomenaal.

Basilica di ‘Santa Maria del Fiore'

De ‘Basilica di ‘Santa Maria del Fiore’ ook wel bekend als de Duomo is het belangrijkste geloofsgebouw van Florence. Het is een kathedrale basiliek die tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt wordt voor zijn oorspronkelijke doel. Hierdoor zijn bezoeken aan de ‘Basilica di ‘Santa Maria del Fiore’ gebonden aan speciale tijden en tijdssloten. Tegenover de ‘Basilica di ‘Santa Maria del Fiore’ staat het baptisterium San Giovanni en ernaast is de campanile te vinden.
Het Baptisterium is een doopkapel uit de elfde eeuw. Het gebouwd is een mooie combinatie van Romeinse en Byzantijnse architectuur. Het beroemdste onderdeel van het Baptisterium zijn de bronzen deuren die gemaakt zijn door Lorenzo Ghiberti en één van zijn leerlingen Donatello.
De campanile is open voor het publiek en kan bezocht worden. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad en de ‘Basilica di ‘Santa Maria del Fiore’.
Het allermooiste onderdeel van de kathedraal is echter de koepel. Deze koepel is een prachtig stukje architectuur uit de 15e eeuw. Hij werd ontworpen dor Filippo Brunelleschi. Die een constructie bedacht dat uit twee schalen bestond. Hierdoor ontstond er ruimte in de koepel waardoor je vandaag de dag nog steeds naar de top van de koepel kan. Je moet dan echter geen engtevrees of hoogtevrees hebben, want de tocht naar boven is benauwd. Aan de binnenzijde van de koepel is een immense fresco te vinden van Vasari. Deze fresco stelt het laatste oordeel voor.
Om de koepel, de kathedraal, het baptisterium en de campanile te kunnen bezoeken moet je een in het bezit zijn van een kaartje.

Duomo di Arezzo

De ‘Kathedraal van Arezzo’ of de ‘Duomo di Arezzo’ is één van de meest imponerende bouwwerken in de stad Arezzo. De bouw van de kathedraal startte in de 13e eeuw en werd uiteindelijk pas in het begin van de 16e eeuw voltooid. De kathedraal werd gebouwd ter vervanging van een oudere kerk die niet ver van de huidige kathedraal te vinden was. De oudere kerk was gebouwd op het graf van de martelaar Donatus.

De ‘Kathedraal van Arezzo’ werd gebouwd met een gift van paus Gregorius X die tijdens één van zijn reizen in Arezzo was gestorven. Het lichaam van de paus werd later in de kathedraal bijgezet.
In de 18e eeuw werd er een zijschip aan de kathedraal gebouwd. Dit werd gedaan nadat een zwart Madonnabeeld voor de ogen van meerdere mensen wit werd. Het zijschip kreeg hierdoor de naam ‘Capella della Madonna del Conforto’.

Ponte Vecchio

De ‘Ponte Vecchio’ of ‘de oude brug’ is de bekendste brug van Florence en waarschijnlijk van heel Toscane. De brug is gebouwd in de eerste helft van de 14e eeuw ter vervanging van een veel oudere brug die tijdens een overstroming verloren was gegaan. Op de ‘Ponte Vecchio’ zijn vanaf oudsher allerlei winkeltjes te vinden. Tegenwoordig zijn dit vooral winkels waar goud en andere juwelen worden verkocht. Vroeger was de brug de plaats waar je de slagers en beenhouwers kon vinden. Deze konden de resten dan gelijk in de Arno gooien. Later werden deze beenhouwers weggestuurd en kwamen er andere winkels op de brug. Over de brug loopt ook de Corridoio Vasariano. Dit bijzondere bouwwerk is in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van de familie de’Medici, zodat ze zonder op straat te hoeven komen van het ‘Palacco Vecchio’ naar het ‘Palazzo Pitti’ en de Boboli-tuinen konden lopen. Kijk als je er bent ook even naar boven, want als je goed kijkt, zie je dat de gang om een toren is gebouwd. Dit is de Manellitoren. De eigenaar van deze toren weigerde zijn toren af te breken waarna werd besloten om de gang er maar omheen te bouwen.
De ‘Ponte Vecchio’ is één van de populairste toeristische trekpleisters van de stad. Het is op de brug dan ook altijd erg druk.

Stadsmuren van Lucca

Net als veel oude steden en dorpen in Toscane zijn er om het historische centrum van Lucca nog steeds oude stadsmuren te vinden. Het leuke van de stadsmuren van Lucca is dat ze nog helemaal intact zijn waardoor je een prachtige wandeling over deze muren kunt maken. Vanaf deze stadsmuren heb je een prachtig uitzicht over Lucca en de vele bezienswaardigheden die in de stad te vinden zijn. De stadsmuren van Lucca zijn aangelegd in de 16e eeuw en zijn in totaal vier kilometer lang.
In de stadsmuren bevinden zich nog zes nog zes oude poorten die toegang geven tot het historische centrum. Hierbinnen mag alleen gemotoriseerd verkeer komen dat hiervoor een speciale ontheffing heeft. Leuk detail is dat de stadsmuren van Lucca niet bedoeld waren om aanvallen van buitenaf tegen te houden, maar de stad te beschermen tegen overstromingen.

Piazza dell’Anfiteatro

Het ‘Piazza dell’Anfiteatro’ in Luccabehoort tot de mooiste pleinen in Toscane. Het plein is gebouwd op de restanten van een Amfitheater uit de 2e eeuw na Christus. Van dit Amfitheater is jammer genoeg nog maar weinig te herkennen, behalve de vorm van het plein. Het ligt wat verstopt in de stad en is slechts via enkele arcades bereikbaar. Als je door één van de arcades het plein oploopt, wordt je verrast door de schoonheid van het plein. De in verschillende geeltinten geschilderde huisjes hebben twee, drie of vier verdiepingen waardoor je een speels contrast krijgt op het plein.
Op de begane grond van de huizen zijn voornamelijk horecagelegenheden en kleine winkeltjes te vinden. In de zomermaanden zijn de verschillende restaurants en bars gevuld met toeristen die verkoeling zoeken onder één van de parasols op het plein.
Een leuk details is dat het kruis op het midden van het plein is gegraveerd op de kruising van de vier toegangsdeuren.

Teatro Romani di Volterra

Het ‘Teatro Romani di Volterra’ is één van de weinige Romeinse theaters die vandaag de dag nog steeds te zien is in Toscane. Het theater is dan ook niet gebouwd door de Romeinen, maar door de Etrusken die de bouwstijl hadden afgekeken van de Romeinen. Het Romeinse theater bevindt zich net buiten de stadsmuren van Volterra. Het theater is waarschijnlijk gebouwd in de 1e eeuw voor Christus in opdracht van een rijke familie in Volterra.
Het theater is in gebruik geweest tot de 3e eeuw na Christus waarna het langzaam in verval raakte. In de twintigste eeuw werd het theater terug ontdekt en uitgegraven. Hierna werd het theater gedeeltelijk gerestaureerd, zodat je goed kan zien hoe het er vroeger heeft uitgezien.

Piazzale Michelangelo

Het allermooiste uitzicht over Florence heb je vanaf het ‘Piazzale Michelangelo’. Dit plein bevindt zich net buiten het historische centrum van Florence op een heuvel. Het plein zelf doet dienst als parkeerplaats, maar het uitzicht over de stad is fenomenaal, Je hebt namelijk een perfect uitzicht op de ‘Santa Maria del Fiore’, de ‘Ponte Vecchio’, Het Uffizi, het ‘Palazzo Vecchio’ en enkele andere van de bekendste bezienswaardigheden in Florence.
Midden op het plein is een bronzen replica van “de David” van Michelangelo te vinden. Dit beeld is bedoeld als gedenkteken aan Michelangelo, één van de bekendste en meest getalenteerde kunstenaars uit de renaissance.

Palazzo Vecchio

Het ‘Palazzo Vecchio’ is al sinds zijn bouw in het begin van de 13e eeuw één van de belangrijkste en meest imponerende gebouwen van Florence. Het ‘Palazzo Vecchio’ is ooit gebouwd als het bestuurscentrum van Florence. De stadsstaat Florence is eeuwenlang geregeerd vanuit dit paleis. Nog steeds wordt de mooiste zaal van het paleis, de zaal van 500, gebruikt voor officiële aangelegenheden. Alle andere onderdelen van het paleis maken tegenwoordig deel uit van het museum dat in het ‘Palazzo Vecchio’ is gevestigd.
Tijdens een bezoek aan het ‘Palazzo Vecchio’ zul je behoorlijk wat last van je nek gaan krijgen. De schitterend beschilderde plafonds trekken in iedere ruimte de aandacht waardoor je meer dan de helft van je bezoek naar boven aan het staren zal zijn. Een andere ruimte in het paleis die het vernoemen waard is, is de kaartenkamer. In de kamer zijn oude kaarten uit de 13e en 14e eeuw te vinden en een prachtige oude globe.

Piazzo del Campo

Het ‘Piazzo del Campo’ is het belangrijkste plein van Siena. Het plein heeft de vorm van een schelp. Enkele van de bekendste bezienswaardigheden van Siena zijn te vinden aan en op dit plein. Ook wordt het belangrijkste evenement “il Palio” tweemaal per jaar op dit plein gehouden. Tijdens deze paardenrace, die gestreden wordt tussen de zeventien wijken van Siena, worden drie rondjes op het plein gereden.

Een van de mooiste bezienswaardigheden op het ‘Piazzo del Campo’ is de ‘Fonte Gaia’. Deze prachtige fontein is in de dertiende eeuw ontworpen door Jacopo della Quercia. De fontein is beroemd om zijn schitterende bas-reliëfs.
Het meest imponerende gebouw op het ‘Piazzo del Campo’ is het ‘Palazzo Publicco’ met de ‘Torre del Mangia’. Het ‘Palazzo Publicco’ is een prachtig Gotisch paleis uit de 13e eeuw dat vandaag de dag dienstdoet als museum en als gemeentehuis.

Duomo di Siena

De ‘Duomo van Siena’ of de ‘Cattedrale di Santa Maria Assunta’ is een prachtige kathedraal in het hart van het historische centrum van Siena. De kathedraal is gebouwd in de 12e eeuw, maar werd tot de 15e eeuw meerdere malen uitgebreid. De belangrijkste twee uitbreidingen aan de ‘Duomo di Siena’ zijn de koepel en de ‘‘Libreria Piccolomini’’. De koepel werd al in de 13e eeuw toegevoegd. De ‘Libreria Piccolomini’ is aan het einde van de 15e eeuw toegevoegd om de bibliotheek van Paus Pius II te herbergen. De fresco’s op de muren vertellen het levensverhaal van deze paus.
De belangrijkste bezienswaardigheden van de ‘Duomo di Siena’ zijn te vinden op de vloer. Hier zijn namelijk meer dan vijftig prachtige mozaïeken te vinden. Er worden meerdere Bijbelverhalen verteld, maar er zijn ook verschillende profeten, sibillen en andere figuren te vinden. Om de kathedraal, de ‘Libreria Piccolomini’ en het bijbehorende Baptisterium te bezoeken moet je een kaartje kopen.