Handig om te weten

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor een geslaagde vakantie. Dat betekent dat je op de hoogte moet zijn van lokale gewoontes, regels en wetten. Ook is het handig om te weten wat je eventueel al van huis mee zou moeten/kunnen nemen. Op deze pagina vermelden we algemene tips en reisinformatie die van toepassing zijn voor het reizen naar Toscane. In veel gevallen heb je er ook wat aan als je elders in Italië op vakantie gaat. Sommige van onderstaande gegevens kunnen in de loop van de tijd veranderen. Klopt er iets niet volgens u, neem dan contact op met ons.

Code groen voor Toscane

Vanaf maandag 5 juli 2021 is het negatief reisadvies voor Toscane opgeheven. Er geldt nu code groen voor Toscane. Vakanties naar Toscane zijn toegestaan en de hele regio wordt als veilig bestempeld. Voor de terugvlucht naar Nederland heb je geen negatief testbewijs van een PCR-test of sneltest nodig. Ook hoef je na thuiskomst in Nederland niet in quarantaine. Tijdens je vakantie in Toscane moet je je daar aan de lokale coronamaatregelen houden.

>>>bekijk de actuele coronaregels voor Toscane

Wil je een vakantie boeken naar Toscane? Kijk dan zeker even naar de Toscane vakanties bij TUI.nl. Zij bieden pakketreizen naar Toscane aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.

Je Toscane vakantie boeken bij TUI betekent:
 geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

>>> bekijk de Toscane vakanties op TUI.nl

Alarmnummer

Het noodnummer vanaf een mobiele telefoon is 112. Vanaf een vaste lijn bel je 113 voor de politie, 118 voor een ambulance en 115 voor de brandweer.

Documenten

Officieel heb je voor grensoverschrijdingen binnen het zogenaamde Schengengebied geen paspoort of identiteitskaart nodig. Echter zal je je in Italië wel moeten kunnen legitimeren. Daarom moet iedere reiziger, dus ook kinderen, een geldig paspoort of een geldige Europese Identiteitskaart bij zich hebben. Ben je van plan om met de auto te gaan rijden, vergeet dan je paspoort niet.

Douane

Het meenemen van drank, sigaretten, parfum en accijnsgoederen is mogelijk voor eigen gebruik. Binnen de Europese Unie wordt de grens gehanteerd van maar liefst 90 liter wijn, 10 liter sterke drank of 800 sigaretten. Het meenemen van drugs, dus ook softdrugs, is niet toegestaan.

Elektriciteit

In Italië heeft men 230 volt wisselstroom. Dit is vergelijkbaar met Nederland. Wel kunnen er afwijkende stopcontacten gebruikt worden. Naast de standaard Europese stopcontacten kent men in Italië ook de driepins-stekkers en stopcontacten van type L. Hier passen gewone opladers en stekkers zonder problemen in.

Feestdagen

In Toscane en in de rest van Italië, viert men een aantal officiële feestdagen. Banken, kantoren en overheidsinstanties zijn dan in de regel gesloten. Op sommige van deze feestdagen zijn de winkels gesloten en in andere gevallen zijn ze juist weer geopend. Dit verschilt sterk per feestdag. Daarnaast worden in meerdere dorpen en steden grote feesten gevierd. De meeste van deze feesten vinden plaats in de zomermaanden. Je kunt ervan uitgaan dat tijdens deze feesten de meeste openbare instellingen gesloten zullen zijn

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
25 april – Bevrijdingsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
2 juni – Feest van de Republiek
15 augustus – Maria Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
25 december – Kerstmis
26 december – Heilige Stefanus

Naast de vaste feestdagen zijn er een aantal variabele feestdagen in Italië:
Carnaval
Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen & Pinksteren

Fooien

Het is normaal om in een restaurant fooi te geven. Meestal rond je de rekening wat af naar boven en in sommige gevallen leg je hier nog een bedrag bovenop. Het is gebruikelijk om ongeveer tien procent van de rekening aan fooi te geven. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de hoogte van de rekening, de kwaliteit van het eten en de bediening. In sommige restaurants wordt er “coperto” gerekend. Dit is geen fooi, maar bedieningsgeld. Als dit gerekend wordt zal dit altijd vooraf gemeld worden. In de meeste gevallen is dit terug te vinden op de kaart.

Geld

In Italië hanteert men net als in Nederland de Euro. Je kunt uit de geldautomaten die je op veel verschillende plekken in Toscane aantreft gewoon geld pinnen met je Nederlandse pinpas, als je bankpas pinnen in Europa toestaat. Er zijn in Toscane behoorlijk wat pinautomaten te vinden. De meeste zul je tegenkomen in de grotere steden, maar ook in enkele van de dorpen kun je pinautomaten vinden.
Creditcards worden op redelijk wat plekken, maar absoluut niet overal, geaccepteerd. Ga er daarom niet standaard vanuit dat men je creditcard als betaalmiddel aanvaard. Ben je er niet zeker van? Vraag het dan vooraf, zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.
Zorg er daarom voor dat je voldoende contant geld bij hebt als je bijvoorbeeld uit eten gaat.

Internet
De meeste hotels, veel restaurants en een groot deel van de andere horecagelegenheden bieden gratis internet via wifi aan. De kwaliteit en snelheid loopt erg uiteen. In veel gevallen is er wel wifi aanwezig in een bar of restaurant, maar is deze versleuteld. Kun je op de kaart of ergens anders geen code vinden, dan kan de ober of de barman je vaak verder helpen.
In bijna heel Toscane kun je gebruik maken van het 4G of het 3G netwerk. Dus ook zonder wifi kun je er behoorlijk internetten. De kosten hiervan zijn sterk verschillend per provider en belbundel. Alleen in de meest afgelegen plaatsen en achterafweggetjes hebben we het af en toe meegemaakt dat er geen verbinding tot stand kon komen.

Gepaste kleding

Als je in Toscane een kerk of een ander geloofsgebouw wilt bezoeken moet je als het gaat om kleding aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo zijn de dames verplicht om met bedekte schouders te lopen en in sommige gevallen zijn korte broeken zelfs uit den boze.
Ben je onverhoopt toch vergeten om een sjaal of een vest mee te nemen, dan kun je deze in de grotere steden en plaatsen kopen bij één van de vele straatverkopers. Bij andere kerken of geloofsgebouwen zijn deze standaard aanwezig en kunnen deze zonder kosten gebruikt worden.

Kraanwater

Over het algemeen geldt dat je het kraanwater op de meeste plekken in Italië probleemloos kunt drinken. Er schijnt wel verschil in smaak en kwaliteit te zijn. Wie het zekere voor het onzekere wilt nemen kan natuurlijk gewoon flessen mineraalwater kopen in plaats van leidingwater te drinken. Is er geen winkel in de buurt dan kan je er ook voor kiezen om het water eerst te koken.

Roken

Wie wil roken moet dat buiten doen. In openbare gebouwen, in restaurants, in bars en in clubs mag niet gerookt worden. Op de buitenterrassen is roken zelden een probleem. Op de meeste tafels staan de asbakken al klaar.

Taal

De officiële taal in Italië, dus ook in Toscane, is Italiaans. In toeristengebieden kun je je met Engels en Duits zeker goed redden zolang dat je te maken hebt met toeristische winkels, horeca en diensten.

Tijdsverschil

Italië ligt in dezelfde tijdzone als Nederland (UTC +1) en kent eenzelfde zomertijdregeling als bij ons. Er is daarom geen tijdsverschil tussen Toscane en Nederland.

Openingstijden

De openingstijden van winkels lopen ver uiteen. Winkels in toeristenconcentraties zijn vaak langer open en sluiten meestal ook ’s middags niet. Andere winkels sluiten vaak tussen 12:30 of 13:00 uur en 15:30 uur. In toeristengebieden zijn winkels vaak ook op zondag open. Dit geldt ook voor supermarkten. Door de verschillende openings- en sluitingstijden kan het dus voorkomen als je in de middag door de stad heenloopt dat slechts een deel van de winkels zijn geopend.

Veiligheid

Toscane is over het algemeen genomen een veilige regio, maar zoals in elk land ter wereld moet je in de grotere steden of bij een toeristische trekpleister wat meer op je hoede zijn. De kans dat hier zakkenrollers of gauwdieven rondlopen is groter dan in andere delen van Toscane.
Let dus zeker in grote mensenmassa’s goed op je persoonlijke bezittingen. Loop niet te koop met dure sieraden of apparatuur en vermijd de rustige steegjes achteraf.
In de grotere steden is opvallend veel politie op de been. Bij de bekendste toeristische bezienswaardigheden zijn ze zichtbaar aanwezig. Deze agenten hebben vaak een opvallende witte helm op.