Musea in Toscane

Er zijn in Toscane behoorlijk wat bijzondere en interessante musea te vinden. De crème de la crème kom je echter tegen in Florence. Hier vind je enkele van de bekendste en belangrijkste kunsthistorische musea ter wereld. Het merendeel van de musea in Florence hebben een indrukwekkende collectie kunstwerken uit de renaissance, maar ook uit latere periodes zijn er bijzondere werken te vinden. Ook in steden als Arezzo, Siena, Pisa en Lucca kom je dergelijke musea tegen, al zijn deze vaak wel niet iets minder bekend als degene in Florence.
In bijna alle grotere plaatsen en soms ook in de dorpjes in Toscane kom je archeologische musea tegen. Een van de bekendst hiervan is te vinden in het stadje Volterra. Hier staat namelijk het ‘Guarnacci Etrusco Museo’. Dit museum heeft een indrukwekkende collectie met Etruskische kunstwerken, gebruiksvoorwerpen en Urnen. Scooterliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het ‘Piaggio Museum’.Galleria dell’Accademia

De ‘Galleria dell’Accademia’ is gevestigd in de voormalige ‘Accademia delle Arti del Disegno of Accademia’, de eerste kunstacademie van Europa. De academie werd opgezet door drie van de vooraanstaande kunstenaars uit de 16e eeuw in Florence; Vasari, Bronzino, en Ammanati. In de academie werden schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstwerken verzameld, zodat de leerlingen hiervan konden leren. Tegenwoordig is de ‘Galleria dell’Accademia’ één van de beroemdste kunstmusea in Florence en in heel Italië. Het absolute hoogtepunt van een bezoek aan de ‘‘Galleria dell’Accademia’ is “de David” van Michelangelo. Dit prachtige beeld heeft eeuwen lang voor de ingang van het ‘Palazzo Vecchio’ gestaan, maar staat tegenwoordig veilig voor de elementen binnen in het museum.
In de zomermaanden kunnen er lange rijen voor het museum staan, het kan veel tijd schelen om vooraf je kaarten online te bestellen.

http://vakantievoorbeginners2.florence.ticketbar.eu/nl/musea/accademia-gallery-/

Het Uffizi of officieel het ‘Palazzo degli Uffizi’ is een voormalig paleis in Florence dat lang eigendom is geweest van de familie de’Medici. Het Uffizi hoort tot de oudste en belangrijkste kunstmusea ter wereld. In het museum zijn hoofdzakelijk kunstwerken te vinden uit de renaissance. Er hangen kunstwerken van wereldberoemde kunstenaars zoals Botticeli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphaël, Titiaan, Caraveggio en vele andere grootheden uit de renaissance. De twee bekendste kunstwerken in het museum zijn waarschijnlijk ‘La Primavera’ en de ‘Geboorte van Venus’ beide van Botticeli.
Het museum is in de 16e eeuw ontworpen en gebouwd door Vasari in opdracht van de familie de’Medici. Deze lieten het museum en de collectie na aan de stad Florence met als enige voorwaarde dat de collectie compleet moest blijven en nooit buiten Florence zou mogen komen. Dit is de belangrijkste reden waarom de collectie nog steeds compleet te zien is.
Het Uffizi hoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Florence. Het museum wordt vooral in de zomermaanden druk bezocht en lange rijen zijn eerder de regel dan de uitzondering. Wie iets sneller naar binnen wil kan het beste een Firenzecard kopen, zodat je gebruik kunt maken van ‘skip the line’.

Museo Piaggio in Pontdera

In het stadje Pontdera niet ver van Pisa staat de fabriek van Piaggio. Deze beroemde Italiaanse scooters zie je overal in het stadsbeeld van Toscane. Bij de fabriek is een museum gebouwd ter ere van dit Italiaanse icoon. In het museum zijn verschillende modellen van de scooter te zien, maar ook reclameposters en door bekende kunstenaars beschilderde scooters. In het museum is een bijzonder plaatsje gereserveerd voor de scooter die Salvador Dali beschilderde voor zijn Gaia.
Naast scooters zijn er ook andere producten uit de fabriek van Piaggio te vinden, zoals Gilera motoren, een vliegtuig en een locomotief.

Bargello in Florence

Het ‘Bargello’ is één van de bekendste en belangrijkste kunstmusea van Florence en Toscane. Het museum is gevestigd in een voormalige gevangenis in het historische centrum van Florence. De collectie van het museum bestaat hoofdzakelijk uit beeldhouwwerken uit de renaissance. In het museum zijn werken te vinden van bekende kunstenaars zoals Michelangelo, Ghiberti, Donatello, en Benvenuto Cellini. De twee bekendst kunstwerken in het museum zijn waarschijnlijk “Bacchus” van Michelangelo en de “David” van Donatello, niet te verwarren met de David van Michelangelo in de ‘Galleria dell’Accademia’.
In het museum zijn ook twee bronzen panelen van Ghiberti te vinden. Met deze panelen heeft Ghiberti de wedstrijd gewonnen waarna hij de opdracht kreeg om de deuren van het Baptisterium te maken.
Het ‘Bargello’ kan bezocht worden met de Firenzecard; maar let wel op, want het museum heeft onregelmatige openingstijden.

Santa Maria della Scala

Het ‘Santa Maria della Scala’ is een voormalig ziekenhuis in het hart van Siena dat tegenwoordig dienstdoet als museum. Het museum is te vinden aan de Piazza del Duomo recht tegenover de kathedraal van Siena. Het is een immens museum met ongeveer 12.000 vierkante meter aan gangen, zalen en vertrekken. Een groot deel van de collectie bestaat uit oude fresco’s die in de 14e eeuw in het ziekenhuis zijn aangebracht. In andere zalen zijn oude altaarstukken en andere religieuze voorwerpen te vinden. In het museum is tevens een archeologische vleugel, een fotobibliotheek en een afdeling met kunst van kinderen. Andere delen van het museum worden gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen en exposities.

Guarnacci Etrusco Museo Volterra

Het ‘Guarnacci Etrusco Museo’ is het belangrijkste museum over de Etrusken in Italië. Het museum beschikt over een enorme collectie urnen, beelden, gebruiksvoorwerpen en sieraden. Met name de collectie met urnen is ongeëvenaard. Het zijn er zelf zoveel dat de minder mooie of beschadigde urnen geeneens op een plaatsje binnen mogen rekenen, maar buiten opgesteld staan. Vanuit deze tuin heb je trouwens een prachtig uitzicht over de lager gelegen delen van Volterra.
Het museum is te vinden aan de Via Don Minzoni in het historische centrum van Volterra.

SanGimignano1300

In het historische centrum van San Gimignano is het museum ‘SanGimignano1300’ te vinden. De belangrijkste bezienswaardigheid van het museum is een maquette van San Gimignano zoals de stad er in 1300 uitzag. De maquette bestaat uit 72 torens, ongeveer 800 gebouwen en meer dan 200 handgemaakte poppetjes. Naast de maquette zijn er diverse diorama’s en andere miniaturen in het museum te vinden. Je hebt tevens de mogelijkheid om de artiesten die dit allemaal gemaakt hebben aan het werk te zien. Het museum ‘SanGimignano1300’ is een bijzonder leuk en leerzaam museum dat uitstekend geschikt is voor een bezoek met kinderen.

Palazzo Pitti in Florence

Het ‘Palazzo Pitti’ is één van de voormalige paleizen van de familie de’Medici. Indertijd toen het paleis gebouwd werd, lag het aan de rand van de stad. Om het paleis te kunnen bereiken lieten ze de ‘Corridoio Vasario’ bouwen, zodat ze niet door de mensenmassa op de ‘Ponte Vecchio’ moesten lopen. Aan het voormalige paleis liggen de Boboli-tuinen. Tegenwoordig is het ‘Palazzo Pitti’ in gebruik als museum. Het paleis is verdeeld in zeven verschillende onderdelen die elk hun eigen museum herbergen. De meest in het oog springende musea in het paleis zijn ‘Museo degli Argenti’, de ‘Galleria Palantina’, de ‘Appartmenti Monumentali’, de ‘Galleria del Costume’en de ‘Galaria d’art Moderne’. Om deze musea te bezoeken kun je passe-partout kopen, maar ook met een firenzecard kunnen alle delen van het ‘Palazzo Pitti’ bezocht worden.

Martelmusea

In verschillende plaatsen en dorpen in Toscane zijn Martelmusea te vinden. De bekendste is waarschijnlijk te vinden in het stadje San Gimignano, maar ook in plaatsen zoals Montepulciano en Volterra zijn dergelijke musea te vinden. In de verschillende musea zijn verschillende martelwerktuigen uit de middeleeuwen te zien. Een deel van de werktuigen stammen werkelijk uit deze periode, andere zijn nagemaakt zodat het verhaal goed verteld kan worden.
Heb je zin om schedels, bloederige poppen en gruwelijke martelmethodes te zien, breng dan zeker een bezoek aan één van deze musea.

Museo Galileo in Florence

Het ´Museo Galileo’, ook wel bekend als het ´Museo Di Storia Della Scienza’ is een museum van de wetenschapsgeschiedenis. Het museum dat in 1927 voor het eerst zijn deuren opende, is vernoemd naar één van de beroemdste wetenschappers en natuurkundigen uit de Italiaanse geschiedenis, Galileo Galilei. Het museum is gevestigd in het Palazzo Castellani aan de Arno.
In het museum zijn allerlei oude wetenschappelijke instrumenten te vinden, zoals oude wereldbollen, verrekijkers en allerlei ingewikkelde apparaten die in staat waren bijzondere metingen en waarnemingen te doen. Een van de topstukken van het museum is een globe waarin de verschillende banen van de planeten binnen ons zonnestelsel te zien zijn.

Museo delle Sinopie van Pisa

Het ‘museo delle Sinopie’ is een bijzonder museum aan het ‘Piazza dei Miracoli’
in Pisa. In het museum zijn oude fresco te zien van beroemde kunstenaars zoals Beozzo Gozzoli, Taddeo Gadi, Spinello Aretino en Antionio Venezziano. Deze oude fresco’s worden afgewisseld met moderne kunstwerken. Dit zorgt voor een bijzonder geheel. Er is in Pisa en de rest van Toscane behoorlijk wat commentaar geweest op de koers die dit museum vaart. Persoonlijk vind ik het een goede combinatie; de twee uitersten versterken elkaar waardoor ze beide beter uitkomen. Het museum delle Sinopie is onderdeel van de bezienswaardigheden op het ‘Piazza dei Miracoli’ en kan met het museumpas bezocht worden.