Steden en dorpen in Toscane

Er zijn in Toscane behoorlijk wat prachtige steden, bijzondere dorpen en pittoreske plaatsjes te vinden. Op deze pagina hebben we geprobeerd om een leuke mix te maken van de bekendste en misschien wat minder bekende bestemmingen in Toscane. De lijst is alles behalve compleet. Er zouden zonder probleem nog twintig of dertig steden en dorpen aan de lijst toegevoegd kunnen worden. De website is echter bedoeld voor mensen die de eerste, tweede of derde keer naar Toscane op vakantie gaan. De onderstaande steden en plaatsen moet je volgens ons gezien hebben als je op vakantie gaat in Toscane. Alle plaatsen in de onderstaande lijst hebben iets bijzonders of speciaals dat je met eigen ogen gezien moet hebben.Florence

Florence hoort al jaren tot de drukst bezochte steden van Italië. De stad is na Rome en Venetië de populairste bestemming in Italië. De straten van Florence zijn het gehele jaar gevuld met toeristen die met eigen ogen de vele hoogtepunten uit de renaissance willen zien. Met dank aan de familie de’Medici, die er bijna persoonlijk voor hebben gezorgd dat Florence een van de bekendste steden ter wereld is, zijn een groot deel van de kunstschatten die in de loop van de eeuwen in Florence zijn gemaakt er gebleven. In de vele kunsthistorische musea zoals het ‘Palazzo Pitti’, het ‘Uffuzi’, het ‘Bargello’ en de ‘‘Galleria dell’Accademia’’ hangen en staan de beroemdste en bekendste werken uit de renaissance. Omdat al deze musea en bezienswaardigheden op de bucketlist staan van iedere toerist die de stad bezoek kunnen er lange wachtrijen staan. Wil je dit voorkomen dan kun je vooraf online skip the line tickets kopen.

Natuurlijk heeft de stad nog veel meer te bieden dan wat hierboven beschreven staat. Hierover kun je alles lezen op Florence voor beginners.

Pisa

Pisa is een middelgrote stad in het noordwestelijke deel van Toscane. De stad is wereldberoemd om de scheve toren van Pisa. Dit beroemde bouwwerk is te vinden op het ‘Piazza dei Miracoli’. Naast de toren zijn er op dit plein twee musea, een kathedraal en een baptisterium te vinden. Dit plein is het allermooiste stukje van Pisa. In de zomermaanden is het plein gevuld met toeristen, die als het even kan van zichzelf een foto proberen te maken, terwijl ze de toren tegen houden.
De rest van de bezienswaardigheden van Pisa zijn rondom dit plein te vinden. Denk hierbij aan het ‘Piazza dei Cavalieri’, de ‘Orto Botanico di Pisa’en de winkelstraat ‘Corso Italia’.
Deze bezienswaardigheden vallen echter in het niets met de pracht van het ‘Piazza dei Miracoli’. In de straatjes rondom het plein zijn meerdere restaurants te vinden waar je heerlijke pizza’s en bruschetta’s kunt eten.

Siena

Siena is een kleine stad in het hart van Toscane. De stad hoort tot de bekendste en populairste steden in de regio. In de zomermaanden zijn de straten van de stad gevuld met toeristen die de vele bezienswaardigheden met eigen ogen willen bekijken. Siena is net als veel steden en dorpen in Toscane gesticht door de Etrusken. Later toen Siena al in Romeinse handen was groeide het uit tot een stad. Het zou echter nog tot de middeleeuwen duren dat Siena een invloedrijke stad werd. De Republiek Siena ontpopte zich als één van de grootste politieke rivalen van Florence. Uit deze periode stammen de belangrijkste bezienswaardigheden in Siena. Denk hierbij aan de ‘Duomo di Siena’, het ‘Piazza del Campo’met daarop het ‘Palazzo Pubblico’ en de ‘Torro del Mangia’, de ‘San Domenico, de ‘Libreria Piccolomini’’ en het voormalige ziekenhuis ‘Spedale Santa Maria della Scale’.
Een van de belangrijkste en drukst bezochte evenementen die tweemaal per jaar in Siena gehouden wordt is het “Il Palio”. Tijdens deze volksspelen strijden de zeventien wijken tegen elkaar op het Piazza del Campo.
Siena wordt gezien als de hoofdstad van de Chianti. Een bezoek aan de stad is dan ook niet compleet zonder dat je op een terrasje van de ‘Chianti Classico’ hebt genoten.

Camaiore

Camaiore is een klein stadje in het noordelijke deel van Toscane. Het stadje is voornamelijk bekend om het mondaine badplaatsje Lido di Camaiore. Deze badplaats beschikt over een vier kilometer lang zandstrand en is één van de drukst bezochte en bekendste badplaatsen aan de Toscaanse kust.
Het dorpje Camaiore ligt enkele kilometers landinwaarts in een vallei dat omgeven is door uitlopers van de Apennijnen. In het dorp is onder andere een dertiende-eeuwse kerk en een kerkelijk museum te vinden. Op ongeveer een uurtje wandelen van het dorp ligt een grot te vinden die in de prehistorie bewoond werd. Naar deze grot worden in de zomermaanden zo goed als dagelijks excursies georganiseerd.

Arezzo

Arezzo hoort tot de grootste steden in Toscane. De stad is te vinden in het centraal oostelijke deel van de regio in de provincie Arezzo waar het tevens de hoofdstad van is. Het is een prachtige stad met veel historie, maar om één of andere reden is de stad veel minder bekend dan Siena, Pisa of Lucca. Dit is onterecht, want Arezzo is met recht een schitterende stad te noemen.
Arezzo werd al voor onze jaartelling gesticht door de Etrusken en is onder Romeins bewind uitgegroeid tot één van de belangrijkste steden in de regio. In de middeleeuwen is het lang een zelfstandige stadsstaat geweest, maar uiteindelijk in de handen van Florence terecht gekomen. Dit is van grote invloed op de architectuur van de stad geweest. Veel van de architecten, schilders en andere kunstenaars uit de renaissance waar Florence zo beroemd om is hebben ook in Arezzo hun sporen achtergelaten. De belangrijkste bezienswaardigheden in Arezzo zijn de ‘Duomo van Arezzo’, de ‘Santa Maria delle Pieve’, het huis van Vasari, de ‘San Domenico’en het ‘Piazza Grande’.

Montecatini Terme

Het stadje Montecatini Terme is één van de bekendste en grootste kuuroorden van Italië. Alleen al in de stad zelf zijn er negen verschillende kuuroorden te vinden. De bekendste in het kuuroord Tettuccio, maar ook het kuuroord Leopoldine dat gebouwd is als een antieke tempel is overal bekend. De aanwezigheid van de kuuroorden zorgt ervoor dat Montecatini Terme uitgegroeid is tot één van de drukst bezocht toeristische trekpleisters in het noorden van Toscane. Ieder jaar komen er miljoenen mensen voor zijn helende water naar de stad toe. De Opzet van de thermen verschilt sterk per bron. Zo kun je in de ene thermen alleen drinken van het water, terwijl er in andere hele kuuroorden zijn ingericht met zwembaden.
Boven Montecatini Terme ligt het stadje Montecatini Alto. Hier proef je nog de oude sfeer van Toscane zoals het eeuwen geleden erbij heeft gelegen. Op het prachtige marktplein van Montecatini Terme kun je heerlijk eten. De twee plaatsen zijn met elkaar verbonden door een kabelbaan.

Lucca

Lucca is in mijn beleving één van de mooiste en meest authentieke steden in Toscane. Dit geldt natuurlijk vooral voor de historische stad binnen de stadsmuren. De stad is ergens in de 3e eeuw voor christus gesticht waarschijnlijk door de Liguriers, maar hierover zijn de geschiedschrijvers het nog niet helemaal eens. Zelf hebben we met de trein een bezoek gebracht aan Lucca. Dit is ideaal, omdat de historische binnenstad op ongeveer tweehonderd meter van het station ligt. Je komt de stad binnen door één van de oude stadspoorten, wat gelijk voor de juiste sfeer zorgt. Eenmaal binnen de stadsmuren zal je van de ene verrassing in de andere vallen. De belangrijkste bezienswaardigheden in Lucca zijn de ‘Chiesa San Michele in Foro”, de ‘Duomo di San Martino’, het ‘Piazza dell’Antiteatro’, De ‘Chiesa San Giovanni’, het ‘Museeo della Cattedrale’ en natuurlijk de stadsmuren.
Over deze stadsmuren kun je een prachtige wandeling maken met een schitterend uitzicht over de historische binnenstad van Lucca. Lucca is tevens de geboortestad van de beroemde componist Giacomo Puccini. Er worden in de ‘Chiesa San Giovanni’ met regelmaat opera’s van Puccini opgevoerd. La Boheme is één van zijn meeste geliefde meesterwerken.

San Gimignano

San Gimignano is één van de bekendste dorpen in Toscane. Het dorp is te vinden in het hart van de regio niet al te ver van de stad Siena. Het dorp is voornamelijk bekend om haar vele torens. Nu zijn er nog veertien torens in Gimignano te vinden, maar eens waren er verdeeld over het dorp 72 torens te vinden. Dit moet een bijzonder schouwspel zijn geweest.
Tegenwoordig is San Gimignano één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Toscane. Dit merk je gelijk als je in de buurt van het dorp komt. Vooral de overvolle parkeerterreinen en de stroom toeristen naar de entree van het historische centrum zijn typerend. Eenmaal binnen de oude stadsmuren waan je jezelf terug in lang vervlogen tijden. Want, hoewel een groot deel van de torens in San Gimignano verdwenen zijn is het historische centrum nog bijna helemaal intact. Niet voor niets is het historische centrum van San Gimignano opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
De bekendste bezienswaardigheden in San Gimignano zijn het ‘Baptiserium’, de ‘Collegiata’ met zijn prachtige fresco’s, de ‘Torro Grosso’ en de ‘Spezieria de Santa Fina’.

Cortona

Net als een aantal ander plaatsen in Toscane is Cortona ooit gesticht door de Etrusken. Cortona hoort tot de oudste nederzettingen in Toscane. Het zou echter tot de middelweeuwen duren voordat Cortona een machtige positie zou veroveren in de regio. Dat Cortona in de middeleeuwen tot de belangrijkste steden van Toscane hoorde is goed te zien aan de vele prachtige gebouwen die er in de stad te vinden zijn. De belangrijkste bezienswaardigheden in Cortona zijn het ‘Piazza della Repubblica’, de ‘Duomo dei Cortona’, de ‘Santa Maria delle Grazie’ en het grote fort dat boven op de heuvel is gebouwd waar Cortona tegenaan ligt. Net als veel andere steden en dorpen zijn een groot deel van de stadsmuren en stadspoorten van Cortona nog steeds in de stad te vinden.

Livorno

Livorno is de grootste havenstad van Toscane en hoort tot de grootste havensteden van Italië. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Anders dan veel andere plaatsen aan de kust van Toscane is Livorno niet echt een toeristische trekpleister. De stad heeft voor de gemiddelde toerist dan ook maar weinig te bieden. Toch verblijven er behoorlijk veel toeristen in de stad, maar deze vertrekken in de meeste gevallen alweer snel met de veerboot naar één van de eilanden voor de kust van Toscane, of met een cruiseschip. Mocht je toch onverhoopt in Livorno terechtkomen, maak dan zeker even een wandeling door het oude centrum. Er zijn niet zoveel bezienswaardigheden te vinden als in de meeste Toscaanse plaatsen en dorpen, maar als je goed zoekt kom je er zeker een paar tegen. De kathedraal van Livorno is van de meest in het oog springende, maar ook de ‘Santa Caterina’ mag gezien worden.
Een van de mooiste plaatsen in de stad is de boulevard van Livorno ook wel bekend als de ‘Viale Italia’. Vooral de zonsondergangen zijn er fenomenaal.

Pienza

Pienza is een prachtig klein dorpje boven op een heuvel in het centraal-zuidelijke deel van Toscane. Het historische centrum van het dorp is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het mooiste en bekendste gebouw van het dorp is de ‘Duomo Pienza’ die midden in het dorp staat. Bijzonder is dat als je door deze kathedraal loopt je het gevoel hebt dat hij langzaam afloopt. Wat in het geval van de Duomo van Pienza wil zeggen dat hij langzaam in de afgrond zakt. De kathedraal van Pienza is gebouwd in de tweede helft van de 15e eeuw in opdracht van Paus Pius II. Andere bezienswaardigheden in het dorp zijn het ‘Palazzo Piccolomini’, het ‘Palazzo Borgia’ en het ‘Museo Diocesano’.
Het dorp Pienza is beroemd om zijn pecorino. Deze Italiaanse schapenkaas wordt op meerdere plaatsen in Italië gemaakt. In Pienza wordt de pecorino sardo gemaakt, wat tot de populairste varianten van deze schapenkaas hoort.

Montepulciano

Montepulciano is een klein stadje in het centraal zuidelijke deel van Toscane. Het stadje dankt zijn wereldwijde bekendheid aan de uitstekende wijn die er gemaakt wordt. Montepulciano heeft echter veel meer te bieden als dat. Dit begint al net voordat je het stadje komt binnenrijden. Van ver zie je namelijk al de ‘‘Chiesa Madonna di San Bagio’ liggen. Deze prachtige zestiende-eeuwse kerk ligt net buiten het dorp, maar hoort zeker tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Montepulciano. Andere hoogtepunten in de stad die je zeker niet mag missen zijn het ‘Piazza Grane’, de ‘Chiesa Santa Maria delle Grazie’, het ‘Palazzo Nobili-Tarugi’en het ‘Palazzo Comunale’. Het is mogelijk om de klokkentoren van het ‘Palazzo Comubale’ te beklimmen. Je hebt vanaf deze toren een prachtig uitzicht over Montepulciano en de omliggende valleien. Kijk wel uit, want ieder half uur worden de klokken geluid.
Een bezoek aan Montepulciano is niet compleet zonder een bezoek gebracht te hebben aan één van de wijnkelders of wijnboerderijen in de omgeving. De beste wijn die hier geproduceerd wordt is de ‘Vino Nobile Montepulciano’.
M

Viareggio

De stad Viareggio is te vinden in het noordwestelijke deel van Toscane aan de Ligurische zee. Het is de bekendste en drukst bezochte badplaats van Toscane. Het stadje is ontstaan in de 12e eeuw nadat er een kasteel gebouwd werd. Lang is Viareggio niet meer geweest dan een groot dorp dat hoofdzakelijke leefde van de visserij. Hier kwam in de 18e eeuw verandering in toen de eerste bebouwing aan de kust kwam. Hierna ontpopte de stad zich al snel tot een populaire bestemming voor de adellijke families van Italië.
Viareggio is één van de weinige plaatsen in Toscane waar uitbundig carnaval gevierd wordt. Dit werd voor de eerste keer gedaan in 1873 en is sindsdien is het uitgegroeid tot één van de bekendste carnavalfestivals ter wereld. Ieder jaar gaan de beelden van de optocht in Viareggio de hele wereld over.
Een ander groot festival dat jaarlijks in Viareggio plaatsvindt, is het ‘Puccini-festival’.

Volterra

Volterra is een prachtig klein stadje in het centraal westelijke deel van Toscane. Het is tevens één van de oudste plaatsen in Toscane. Het stadje is waarschijnlijk door de Etrusken gesticht in de 8e eeuw voor Christus. Er zijn in de stad nog steeds veel overblijfselen te vinden uit deze periode. Later waren het de Romeinen die de macht in de stad overnamen. In het stadje is het ‘Guarnacci Etruscan museum’ te vinden, die goed de geschiedenis van de Volterra verteld. Een andere bezienswaardigheid in de stad die je niet mag missen is het Romeins theater van Volterra.
Het centrum van Volterra behoort tot de mooiste en best bewaarde van Toscane. Een wandeling door de oude smalle straatjes en pleinen voelen als een reis terug in de tijd. Andere bezienswaardigheden in Volterra zijn het ‘Palazzo Priori’ en het ‘Piazza Priori’, de ‘Duomo di Volterra’ en het ‘Fortezza Medicea e maschio’ dat tegenwoordig in gebruik is als gevangenis.
Volterra is tevens een belangrijke plaats in de Twilight boeken van Stephenie Meyer.

Dorpjes in Toscane

Er zijn in Toscane tientallen en misschien wel meer dan honderd prachtige dorpjes te vinden. Het ene dorp is beroemd om de kaas of wijn die er geproduceerd wordt, terwijl in het andere weer een bijzondere kerk of een plein te vinden is. Andere zijn gewoon mooi door hun eenvoud of hun authenticiteit. Een mooie verzameling met een groot deel van de mooiste dorpjes in Toscane is te vinden op de website mooistedorpjes.nl.