Vervoer in Toscane en reizen naar Toscane

Er zijn verschillende manieren om jezelf in Toscane voort te bewegen. De meeste toeristen die een bezoek brengen aan Toscane die komen met de auto of het vliegtuig, zelfs de trein is een mogelijkheid. Van het dorp naar het andere dorp of een dagje naar wat leuke toeristische trekpleisters kun je het makkelijkst met de auto doen alhoewel het openbaarvervoer in Toscane en de rest van Italië goed geregeld is en relatief goedkoop. Als je een van de eilanden voor de kust wilt bezoeken dan ben je aangewezen op één van de veerdiensten. De grotere steden kun je het beste op de fiets of te voet verkennen.Vliegen naar Toscane

In Toscane liggen twee vliegvelden, het Aeroporto di Firenze-Peretola bij Florence en Aeroporto di Pisa Galileo Galilei net buiten Pisa.

Het Aeroporto di Pisa Galileo Galilei is door de aanwezigheid van enkele prijsvechters verreweg de drukste van de twee. Dagelijks landen er meerdere toestellen uit Nederland en België. Het is een relatief klein vliegveld met enkele restaurants en winkels. Vanaf het vliegveld kun je met een taxi naar het station van Pisa om van daaruit je reis verder te vervolgen. Heb je er een huurauto gehuurd, dan moet je ongeveer vijfhonderd meter lopen tot het punt waar je de auto kunt ophalen. Er rijdt ook een shuttlebus naar deze plaats.

Doordat het vliegveld van Pisa de laatste jaren steeds populairder is geworden door de vele prijsvechters die er te vinden zijn is het Aeroporto di Firenze-Peretola wat in populariteit afgenomen. Dit zal de komende jaren waarschijnlijk wel gaan veranderen, omdat er hard gewerkt wordt aan de bereikbaarheid van dit vliegveld.

Het Aeroporto di Firenze-Peretola kent een lange historie, het eerste vliegveld in Florence opende al in 1910 zijn deuren waarmee het één van de eerste vliegvelden ter wereld was. Het huidige vliegveld is overigens niet op dezelfde plaats gevestigd als het eerste vliegveld.
Een vlucht naar Toscane zal ongeveer twee uur in beslag nemen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de luchthaven van vertrek en wat je eindbestemming is.

Met de auto naar Toscane

Het merendeel van de toeristen die op vakantie gaan naar Toscane komen met de auto. Afhankelijk van je bestemming in de regio en je vertrekpunt is het ongeveer 1.400 kilometer rijden. Een reis die je zonder te stoppen in ongeveer 14 uur zou kunnen maken. Dit is natuurlijk niet realistisch, maar als je niet te veel stopt en geen files onderweg tegenkomt zal je ergens tussen de 16 en 20 uur onderweg zijn. De meeste toeristen die met de auto naar Toscane komen kiezen ervoor om de reis te verdelen over twee of meer dagen.
Als je ervoor kiest om via Zwitserland te rijden, houdt er dan rekening mee dat je hiervoor een vignet moet kopen.


Autorijden in Toscane

Het autorijden in Toscane verschilt niet veel met het autorijden in Nederland. Het enige grote verschil is dat je met regelmaat door heuvelachtig landschap rijdt. Verder moet je er rekening mee houden dat de centra van veel van de oude steden en dorpen in zijn geheel autovrij zijn. In andere gevallen zijn ze alleen toegankelijk voor mensen die in die stad wonen. Let hier goed op, want rijd je op een plek waar je niet mag komen, dan kun je een boete thuis verwachten. Deze zones zijn te herkennen aan het witte bord met daarop “zona traffico limitato” en daaronder een verboden in te rijden bord. Soms staan er nog enkele uitzonderingen onder genoemd.
Op zo goed als alle snelwegen moet je tol betalen. Dit kan met je creditcard of contant bij een kassa. De kosten van deze tol vallen mee, maar als je van plan bent veel over snelwegen te gaan rijden dan kan dit behoorlijk oplopen. Hou je liever dit geld in je zak dan kun je ervoor kiezen om alleen maar over de binnenwegen te rijden. Het grote voordeel hiervan is dat je onderweg getrakteerd wordt op prachtige uitzichten.

Huurauto’s

Kom je met het vliegtuig naar Toscane en wil je toch veel van de regio zien, dan doe je er goed aan om een auto te huren. Dit kan op het vliegveld, maar ook in de meeste grote steden en plaatsen heb je de mogelijkheid om een auto te huren.
Zelf hadden we een auto gehuurd op het vliegveld van Pisa. De huurautoterminal ligt op ongeveer 500 meter lopen van het vliegveld. In een grote loods zijn alle verhuurbedrijven verzameld. Je doet er goed aan om ruim vooraf een auto te reserveren, zodat je er zeker van bent dat je er niet naast grijpt. Kijk vooraf goed waar je de auto huurt en wat de bijkomende kosten zijn, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Als je een auto huurt bij Sunnycars.nl is dit altijd inclusief de meest uitgebreide verzekering en zonder bijkomende kosten. Ook werken ze altijd met het vol = vol beleid.

Realiseer je overigens dat een grote auto niet handig is in Toscane. Wie slim is die huurt daarom een kleine auto om daarmee de prachtige dorpen en steden van de regio te ontdekken.

autohuur italië

Parkeren

Let goed op waar en hoe je de auto parkeert in Toscane. Er zijn namelijk veel plaatsen in de regio waar je de auto gratis kunt parkeren. Jammer genoeg zijn er ook veel plaatsen waar je moet betalen om de auto weg te zetten. Het verschil hiertussen is soms wat lastig te zien. Dit komt hoofdzakelijk doordat de borden voor als je een parkeerkaart nodig hebt en voor het betaald parkeren behoorlijk op elkaar lijken. Daarnaast zijn er allerlei uitzonderingen en regels voor het parkeren. Zo moet je op sommige plaatsen op doordeweekse dagen wel betalen en op zondag niet. Er zijn ook weer parkeerplaatsen waar je de auto op zondag niet mag parkeren. Dit wordt aangegeven met een bord waarop tijden aangegeven staan met daaronder steeksleutels of een kruis.
Let dus goed op waar en hoe je de auto parkeert, want voor je het weet heb je een boete. Zelfs in de kleinste dorpjes zijn er parkeerwachten te vinden.

Met de trein naar en door Toscane

Net als in de rest van Italië is het treinvervoer in Toscane erg goed geregeld. Zo goed als iedere grote plaats of dorp in de regio is bereikbaar met de trein. Het grote voordeel van jezelf verplaatsen met de trein door Toscane is dat het relatief goedkoop is. Zo koop je al een enkeltje Florence – Pisa voor iets meer dan acht euro, terwijl deze treinreis toch bijna een uur duurt.

Ontdek de goedkoopste treintickets naar Toscane op NS-internationaal

Het is ook mogelijk om met de trein naar Toscane te reizen. Deze treinreis zal tussen de vijftien en twintig uur duren. Dit is natuurlijk afhankelijk van je plaats van vertrek en je bestemming in Toscane. Er zijn twee verschillende routes om naar Toscane te reizen per trein. De ene route neemt je mee door Duitsland en Zwitserland, terwijl je de andere route je meeneemt door België en Frankrijk. Je bestemming in Toscane bepaalt welke route voor jou de handigste en de snelste manier is om op je plaats van bestemming te komen. In zo goed als alle gevallen geldt echter wel dat een treinreis een behoorlijk stuk duurder is dan een vliegreis.

Busvervoer

Net als het openbaar treinvervoer is het busvervoer in Toscane perfect geregeld en niet duur. Het busvervoer wordt per district gefaciliteerd door verschillende maatschappijen. Deze vervoersmaatschappijen verbinden de kleinere dorpen en steden met elkaar. Een kaartje kun je vooraf in een kiosk kopen, maar ook in de bus bij de buschauffeur. In de grotere steden rijden er ook pendelbussen tussen de grote en bekende bezienswaardigheden.
Er worden vanuit Nederland door verschillende maatschappijen busreizen georganiseerd naar Toscane. Dit zijn in zo goed als alle gevallen georganiseerde rondreizen langs de vele highlights van de regio. De bus neemt je dan mee langs plaatsen als Florence, Lucca, Siena en San Gimignano.

Ander openbaar vervoer

Naast de bus en de trein zijn er nog enkele andere vormen van openbaar vervoer in Toscane. Zo rijden er bijvoorbeeld in Florence trams rond en kun je in Montecatini Terme de kabelbaan nemen naar Montecatini Alto. Zo zijn er in de regio nog wel enkele andere vervoersvormen te vinden.

Varen

Om de eilanden die voor de kust van Toscane liggen te bereiken ben je afhankelijk van verschillende veerdiensten. Zo vertrekken er vanuit Piombino boten naar Portoferraio op Elba en naar Bastia op Corsica. Vanaf Elba kun je weer verder reizen naar Pianosa een kleiner eiland dat hoort tot de Toscaanse Archipel. Andere havens op Elba die je met een veerdienst kunt bereiken zijn Cavo en Rio Marina.
Vanaf het plaatsje Porto Santo Stefano vertrekken er veerboten naar het eiland Giglio. Dit kleine eiland is vooral in de zomermaanden een geliefde plaats voor toeristen. Deze overtocht zal ongeveer een uur in beslag nemen.
Vanuit Livorno vertrekken er ferry’s naar de stad Bastia op Corsica en naar Olbio op Sardinië. Het is tevens het beginpunt voor meerdere Middellandse Zee cruises.

Fietsen in Toscane

De regio Toscane leent zich perfect voor korte of lange fietstochten. De beginnende fietser kan fantastische tochten maken door de prachtige valleien in de regio, terwijl de meer geoefende fietsers de vele kleine en grote heuvels en bergen in Toscane kan bedwingen. Het is echter opvallend hoe weinig fietsers je tegenkomt in de regio. Hierin schuilt dan natuurlijk ook enig gevaar, aangezien de andere weggebruikers er niet helemaal op berekend zijn om een fietser tegen te komen in het heuvelachtige landschap. Wees dus tijdens je fietstocht extra waakzaam en zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent.
Een leuke manier om Florence te verkennen is met de fiets. Er zijn verschillende plaatsen in de stad waar je een fiets kunt huren. Wil je echter de stad verkennen met een ervaren Nederlandse Gids dan is een Florence fietstocht met Bajabikes een goede optie.

Wandelen

Er zijn in Toscane behoorlijk wat mooie korte en lange wandelroutes te vinden. Dit kunnen prachtige stadswandelingen zijn door Florence, Lucca of Siena, maar ook kilometerslange wandelingen door de prachtige Toscaanse natuur. Tijdens de wandelingen door de natuur kom je soms uren niets anders tegen dan verlaten boerderijen en op het oog uitgestorven dorpjes.
Er zijn behoorlijk wat plaatsen in de regio te vinden waar verschillende wandelingen beginnen. Als je een lange wandeling in Toscane gaat maken zorg er dan wel altijd voor dat je voldoende te eten en te drinken bij je hebt. Er is namelijk een behoorlijke kans dat je tijdens de wandeling helemaal niets tegenkomt. Zorg daarnaast natuurlijk altijd voor fatsoenlijk schoeisel.