Weer en beste reistijd voor Toscane

Toscane heeft net als het overgrote deel van Italië een mediterraan klimaat. Dit klimaat onderscheidt zich van andere klimaatsoorten doordat de droogste maand in de zomerperiode minder neerslag kent dan dertig millimeter In het geval van Toscane is dit juli. De maand met de meeste neerslag heeft minimaal driemaal zoveel neerslag als de droogste maand. De Middellandse Zee en de Tyrreense Zee hebben een grote invloed op het klimaat van Toscane. Door deze invloed liggen de gemiddelde dagtemperaturen er een stuk hoger dan je zou verwachten. Deze invloed zorgt ervoor dat er zo goed als geen weersextremen voorkomen in Toscane. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen.
Het klimaat van Toscane kan het gehele jaar als aangenaam gezien worden. De zomermaanden kunnen wat warm en soms zelfs heet zijn, maar in de avond en nacht koelt het in de meeste gevallen genoeg af om aangenaam te zijn. De wintermaanden kunnen er koud zijn, maar langdurige vorstperiodes komen er zelden tot nooit voor. Natuurlijk liggen de gemiddelde temperaturen in het bergachtige deel van Toscane gemiddeld een stuk lager dan in de andere delen van de regio.Zonnige zomermaanden

De warmste maanden van het jaar zijn normaal gesproken juli en augustus. In deze maanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets onder de dertig graden Celsius. De zon schijnt in deze periode negen tot tien uur per dag waardoor het op sommige dagen behoorlijk warm wordt. Deze periode is over het algemeen de meeste geliefde periode om een bezoek te brengen aan Toscane. Het grote voordeel is namelijk dat dit de droogste maanden van het jaar zijn. Er komen wel dagen met neerslag voor, maar de totale neerslag die in deze periode valt is te verwaarlozen. Gelukkig zijn veel van de bezienswaardigheden in Toscane te vinden in oude gebouwen met dikke muren, waardoor je veel minder last hebt van de warmte dan buiten. In de meeste musea zijn er gelukkig goede airco’s aanwezig waardoor je geen of minder last hebt van de warmte.
Deze maanden lenen zich natuurlijk uitstekend om één van de mooie stranden in Toscane op te zoeken. Dit kan natuurlijk bij één van de populaire badplaatsen als Viareggio, Forte dei Marmi en Camaiore. Wil je echter wat anders, breng dan een bezoek aan één van de eilanden voor kust. Denk hierbij aan Giglio of Elba.

Winterweer

Het winterweer in Toscane blijft op de meeste plaatsen beperkt tot lichte nachtvorst, maar in de hoger gelegen delen kunnen er lange periodes met vorst voorkomen. In de Noordelijke Apennijnen zijn zelfs enkele skigebieden te vinden met meerdere pistes. De bekendste gebieden zijn Abetone, Cutgliano, Monte Amiata en Zum Zeri Passo Due Sant.
In de andere delen van Toscane zijn er jaren bij waarbij het kwik overdag niet onder het vriespunt uitkomt. Ook sneeuw zal in deze delen niet jaarlijks vallen. Gebeurt dit wel, dan zal dit natuurlijk voor prachtige plaatjes zorgen, maar dat is niet wat je verwacht in Toscane. Het is een prachtig zicht de glooiende heuvels en de cipressen in het Toscaanse landschap die helemaal bedekt zijn met sneeuw. Dit is zoals al gezegd wel uitzonderlijk; normaal gesproken komt het kwik in de meeste delen van Toscane niet onder het vriespunt en ligt de gemiddelde dagtemperatuur in januari net iets onder de tien graden Celsius. De gemiddelde neerslag in deze periode ligt wel behoorlijk wat hoger dan in de zomermaanden.

Neerslag

De meeste neerslag valt gemiddeld genomen in de maand november, maar ook in de andere winter- en herfstmaanden kan er behoorlijk wat neerslag vallen in Toscane. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Toscane verschilt niet veel met die van Nederland, alleen verschilt de verdeling over het jaar behoorlijk met wat we gewend zijn. De zomermaanden zijn normaal gesproken de droogste maanden van het jaar. De gemiddelde maandelijkse neerslag in juli is minder dan 30 millimeter. In de winterperiode tijdens de koudste dagen van het jaar kan de neerslag als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. In de hoger gelegen delen, zoals in de Apennijnen zal dat eerder gebeuren dan aan de kust en in lagergelegen delen van Toscane.

Weersextremen

Door de invloed van de Middellandse Zee komen er in Toscane maar zelden echte weersextremen voor. Ondanks deze invloed komen er soms toch weersextremen voor. Zo kunnen er behoorlijke onweersbuien voorkomen in Toscane. Hierop zijn, in de meeste gevallen, de riolen en afvoerputjes niet berekend; met alle gevolgen van dien. Deze onweersbuien gaan vaak gepaard met harde windstoten en rukwinden.
In de zomermaanden kunnen in tijden van aanhoudende droogte er temperaturen voorkomen die richting de veertig graden Celsius gaan. Dit is onaangenaam. Als je Toscane bezoekt tijdens een dergelijk hittegolf, zorg er dan voor dat je voldoende drinkt en dat je op het heetst van de dag de schaduw of nog beter de zee of het zwembad opzoekt.

Klimaatstatistieken van Toscane

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Toscane zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Toscane. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Toscane